ХАРЧУВАННЯ - ГОЛОВНИЙ КЕРОВАНИЙ ЧИННИК, ЩО ЗАБЕЗПЕЧУЄ НОРМАЛЬНИЙ РІСТ ТА РОЗВИТОК ДІТЕЙ, ЗДОРОВ'Я ТА ЯКІСТЬ ЖИТТЯ ЛЮДИНИ, ПРАЦЕЗДАТНІСТЬ, АКТИВНЕ ДОВГОЛІТТЯ, ТВОРЧИЙ ПОТЕНЦІАЛ НАЦІЇ. КРІМ ТОГО, ПРАВИЛЬНО ОРГАНІЗОВАНЕ ХАРЧУВАННЯ ВІДІГРАЄ ВАЖЛИВУ РОЛЬ У ЗНИЖЕННІ РИЗИКУ РОЗВИТКУ ХРОНІЧНИХ НЕІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ, ОСОБЛИВО ТАК ЗВАНИХ ХВОРОБ СТОЛІТТЯ: СЕРЦЕВО-СУДИННИХ, ОНКОЛОГІЧНИХ, ДІАБЕТУ, ОЖИРІННЯ, ОСТЕОПОРОЗУ, КАРІЄСУ ТОЩО.
Питання організації харчування дітей у дошкільних закладах дошкільної освіти було і залишається одним з актуальних. Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення захисту дитячого організму до захворювань, нормального росту та розвитку дітей, які тут виховуються.
Хто ж працює в дитячому саду на кухні? У колективі працюють чудові трудівниці - кухарі Курочкіна Аліна Миколаївна, Бондарева Наталія Вікторівна, Пархоменко Наталія Михайлівна, підсобний робітник - Стамулі Марина Григоріївна та Цилюрик Тетяна Олексіївна, а також комірник Чаплигіна Лідія Олексіївна. Можна позаздрити їх золотим рукам: завдяки їм на кухні панує порядок, чистота і затишок, а діти з задоволенням куштують смачну їжу.
Пархоменко Наталія Михайлівна
Курочкіна Аліна Миколаївна
Контроль роботи виробляється не лише адміністрацією дитячого садку. Регулярно приходять працівники санітарної епідемстанциі, які перевіряють не лише чистоту, а й калорійність, правильність технології приготування, зважують готову продукцію.
У 2021 році в закладі дошкільної освіти (яслах-садку) №5 "Роднічок" комбінованого типу комунальної форми власності впроваджена система HACCP та організована група працівників (команда НАССР: директор закладу, вихователь-методист, сестра медична старша, завідувач господарства, вихователь, комірник, кухарі, підсобні працівники), яка пройшла навчання відповідно до НАССРу та отримала сертифікати.
Вітаміни для дітей
Всі вітаміни смачненькі,
і солодкі і кисленькі,
їжте, дітки, їх охоче.
кожен, хто коли захоче,
щоб були ви здоровенькі,
і красиві, й рум'яненькі,
щоб росли міцними й дужими,
до хвороб були байдужими.
Вітаміни – це біологічно активні речовини, які є життєво важливими для нормального функціонування організму.
Особливу роль вітаміни грають в зростанні і здоров’ї дітей. Крім цього, в організмі дитини вітаміни необхідні для регулювання процесів обміну речовин, кровотворення і підтримки імунітету. Оптимальний обмін речовин, хороший ріст і розвиток дітей можливі тільки за умови надходження в організм достатньої кількості вітамінів.
Саме тому у нашому садочку є додатковий сніданок, під час якого діти споживають соки та фрукти.
За організацію харчування дітей відповідає директор, сестра медична старша.
Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються в дошкільному закладі. Режим харчування дітей в дошкільному навчальному закладі відповідає режиму роботи закладу та вікових груп і затверджений завідувачем.
Харчоблок забезпечений достатньою кількістю кухонного посуду, інвентарю, санітарним і спеціальним одягом (халати, фартухи, хустки, ковпаки тощо) все промарковане, використовується лише за призначенням та замінюються при забрудненні.
Основними принципами організації харчування є: енергетична цінність раціону харчування, що відповідає енерговитратам дітей; збалансованість та максимальна різноманітність раціону; технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає вихідну харчову цінність; забезпечення санітарно-гігієнічних норм (дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв).
В ЗДО ведеться систематична і планомірна робота, зокрема: організовано безпечне і якісне харчування дітей (замовлення і прийняття безпечних і якісних продуктів харчування, продовольчої сировини у необхідній кількості, додержання умов і термінів їх зберігання, технології приготування страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку); харчування здійснюється згідно з двотижневим меню (на зиму-осінь, літо-весну ); щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням примірного двотижневого меню, картотеки страв складається меню-розкладка окремо для двох вікових груп – дітей віком до 3 років та дітей віком від 3 до 6 років відповідно до затверджених норм харчування; кожного дня за 30 хв. до роздачі їжі медичний працівник оцінює якість її приготування, в його присутності кухар відбирає добові проби в чистий посуд з кришкою в об’ємі порції для дітей молодшої групи. Проби зберігаються протягом доби в холодильнику до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня і є показником якості роботи кухарів.
Планово проводиться контроль за санітарно-гігієнічним станом харчоблоку, технологією приготування їжі, умовами її зберігання і дотриманням термінів реалізації, виконанням норм харчування міською СЕС.
Об’єм та частота завозу продуктів харчування та продовольчої сировини регулюються в залежності від терміну їх реалізації та кількості дітей і завозяться в заклад 2-4 рази на тиждень. Медичною службою закладу здійснюється постійний контроль за постачанням продуктів харчування.
Нормативна база організації харчування:
Закони України
- Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів
- Про дитяче харчування
- Про дошкільну освіту
- Про захист населення від інфекційних хвороб
- Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення
- Про захист прав споживачів
- Про освіту
- Про охорону дитинства
Постанови Кабінету Міністрів України
- Про затвердження наборів продуктів харчування,наборів непродовольчих товарів та наборів послугдля основних соціальних і демографічних групнаселення
- Про затвердження Порядку визначення розмірузбитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей
- Про затвердження Порядку подання фінансової звітності
- Про невідкладні питання діяльності дошкільнихта інтернатних навчальних закладів
- Про реалізацію статті 28 Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів"
Спільні накази Міністерств України
- Про затвердження Інструкції з організації харчуваннядітей у дошкільних навчальних закладах
- Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах
Накази Міністерств України
- Про затвердження Порядку встановленняплати для батьків за перебування дітейу державних і комунальних дошкільних таінтернатних навчальних закладах